Maatschappelijke organisaties en Jeelo

Jeelo staat voor onderwijs midden in de maatschappij. En wat kun je dan beter doen dan de maatschappij de klas in halen óf juist met je klas de maatschappij in gaan.

Veel scholen doen dit door bijvoorbeeld in hun gemeente naar een groenteboer, fietsenmaker, AZC of museum te gaan. Of door zich in te zetten voor ouderen of de natuur in de buurt. Allemaal super.

Om de stap naar een organisatie buiten de gemeente makkelijker te maken, werkt Jeelo samen met een heleboel maatschappelijke organisaties. Hieronder staan ze, met bijbehorende informatie en een link naar de websites. Wil je als maatschappelijke organisatie opgenomen worden in het Jeelo onderwijs? Laat het ons vooral weten.

My Climate Action

My Climate Action

My Climate Action is een actie van Wilde Ganzen en Stichting Global Exploration. Met My Climate Action komen leerlingen vanaf groep 1 in actie voor een groenere school en een groenere wereld. Omdat Jeelo sterk wil inzetten op het betrekken van maatschappelijke organisaties binnen het onderwijs en leerlingen wil helpen met het worden van echte wereldburgers, was de stap naar deze samenwerking dan ook snel gezet.

My Climate Action is een sponsoractie die goed aansluit bij de Jeelo-projecten Omgaan met geld, Omgaan met natuur en Beleven van onze planeet. Doordat scholen hun eigen groene doelen stellen en ze met de hele school kunnen deelnemen aan My Climate Action is dit een duurzame actie die ieder jaar gevoerd kan worden.

myclimateaction.nl

Hortus botanicus Leiden

Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en zet zich o.a. in voor stoepplantjes. Stoepplantjes zijn belangrijk. Ze zorgen voor afkoeling in de zomer, voor voedsel voor insecten en ze zorgen dat regenwater beter wegloopt. En het is ook nog goed voor de biodiversiteit. Dit project kun je integreren in projecten van Jeelo.

Tip: Gebruik de poster van Hortus botanicus Leiden om de stoepplantjes te herkennen en ga aan de slag met je klas.

hortusleiden.nl/stoepplantjes

Hortus botanicus Leiden
Stichting Knoop gitaar
Stichting Knoop microscoop
Stichting Knoop

Stichting Knoop

Verbinden vanuit je hart

Een prachtig voorbeeld van burgerschap in het onderwijs. Laat je hart spreken en knoop jullie harten aan elkaar als opening van het Jeelo-project. Damir Mumini (Stichting Knoop) verzorgt een muzikale opening van het project met een lied: Ik heb (G)een klein HART. Vervolgens maakt hij samen met de leerlingen een prachtig kunstwerk als symbool van respect, samenzijn, tolerantie en vriendschap. Daarin is iedereen een architect van zijn eigen unieke hart in de vorm van de knoop. Leerlingen verbinden zich zo met elkaar en, naar keuze, ook met organisaties in de omgeving.

Er was eens prins Leonardus

Er was eens… prins Leonardus, de rijkste én kleinste 11-jarige prins van de hele wereld. Hij had een heel strenge vader. Hij mocht echt niet in aanraking komen met arme kinderen. Wat doet deze prins? Wat zou jij doen? Is geld echt zo belangrijk? Dit prachtige sprookje spreekt tot de verbeelding van iedereen. Duizenden kinderen hebben illustraties gemaakt, geïnspireerd door prins Leonardus! Het gaat over status en statusverschillen die – toen én nu – te zien en te voelen zijn en over wat dat met ons doet. Theatermaker Damir Mumini van Stichting Knoop gaat met de leerlingen daarover in gesprek. Een gesprek dat iedereen aan het denken zet.

G A I A Go Around this planet

Samen met kunstenaar Damir Mumini (Stichting Knoop) maken alle leerlingen van de school een wereldkaart van gekleurde stukjes stof. Ondertussen praten ze over verschillen van mensen, over gewoontes, over speelgoed, eten, natuur en ideeën voor het beschermen van onze planeet. Bij de presentatie van het eindresultaat kunnen leerlingen van verschillende afkomst hun verhaal kwijt en passeren actuele thema’s de revue. Super goed passend bij het Jeelo-project Beleven van onze planeet.

TechnoLab en mijn nanowereld

Professor Muki werkt in zijn laboratorium en heeft hulp nodig van jonge onderzoekers. Samen gaan ze natuur onder de microscoop bekijken en een nieuwe wereld ontdekken. Van brood, fruit, een zuurtje tot een ‘slapende’ vlieg, blaadjes en stukjes hout. Professor Muki leert de leerlingen de basisfuncties van een microscoop en leert ze zelf nano-tekeningen te maken. Hij laat zien dat werken met pincet en vergrootglas leuk is. Bel professor Muki (Damir Mumini van Stichting Knoop).

facebook.com/knoopjehart

Eliho

Eliho zet ervaringsdeskundigen voor de klas om belangrijke maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Via deze persoonlijke verhalen maken zij verschillende onderwerpen op een laagdrempelige en interactieve manier bespreekbaar in de klas. In nauw contact met de leerkracht breken de ervaringsdeskundigen het gesprek open en worden taboes doorbroken.

Eliho verzorgt ervaringslessen op ieder gewenst moment van het jaar. Dat kan incidenteel, maar nog veel liever geven we samen met de school invulling aan het structureel inzetten van deze maatschappelijke ervaringslessen. Hierbij neemt Eliho al het regelwerk uit handen. Het enige dat de school hoeft te doen, is bepalen welke thema’s zij belangrijk vindt. Eliho regelt de rest.

De ervaringslessen van Eliho sluiten goed aan bij de Jeelo-projecten. Er zijn er meerdere samengesteld.

Ervaringslessen Zorgen voor jezelf en anderen

Ongezond gedrag

Eliho heeft ervaringsdeskundigen op het gebied van ongezond gedrag. Denk aan drugsgebruik en te veel of te weinig eten. Maar ook aan slaapproblemen, faalangst en tinnitus. Wat als je niet goed voor jezelf zorgt of kunt zorgen? Een ervaringsdeskundige vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal. Om daarna alle vragen te beantwoorden.

Spel Verboden praatjes

Eliho maakt seksualiteit bespreekbaar. Thema’s als normen en waarden, grenzen en wensen aangeven en respect hebben voor de grenzen van een ander staan centraal. De leerlingen krijgen seksuele voorlichting door spel en opdrachten met humor. Zo wordt praten over seks leuker en vooral makkelijker.

Ervaringslessen Omgaan met geld

Een ervaringsdeskundige van Eliho vertelt over schulden of dakloosheid.  Hoe ga je daarmee om en hoe kom je daar uit? Een ervaringsdeskundige vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal. Om daarna alle vragen te beantwoorden.

Ervaringslessen Omgaan met elkaar

Eliho heeft ervaringsdeskundigen op het gebied van het verliezen van goed contact met anderen. Denk aan thema’s zoals pesten, sexting, seksuele diversiteit, eenzaamheid en gameverslaving.

Wat als het misgaat met het omgaan met elkaar? Hoe zorg je dat het weer goed komt? Een ervaringsdeskundige vertelt zijn of haar persoonlijke verhaal. Om daarna alle vragen te beantwoorden.

Ervaringslessen Veilig helpen.

Een ervaringsdeskundige van Eliho vertelt over een ongeluk en de gevolgen daarvan.

eliho.nl

Ervaringslessen Omgaan met elkaar
Juliette de Wette biedt sociaal-culturele projecten om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven.

Social design

Juliette de Wette biedt sociaal-culturele projecten om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke opgaven.

Verbinding is een basisbehoefte van elk mens. Gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Back for good inspireert scholen met ideeën om ‘Doosje vol geluk’ in te zetten om de positieve vibe in en rondom school te laten groeien. Met social media en/of begeleidende activiteiten. Wie verdient een doosje vol geluk? Laat de leerlingen een klein doosje met briefjes, tekeningen of kleine spullen vullen waar de ander blij van wordt.

juliettedewette.nl

Spoorwegmuseum

Geschiedenis is bij Jeelo in veel projecten geïntegreerd. Het liefst laat je leerlingen echt iets beleven over hoe het vroeger was. Dat kan o.a. door op schoolreisje te gaan, met de trein van nu naar het museum met treinen van toen. Informeer bij het spoorwegmuseum naar de mogelijkheden.

spoorwegmuseum.nl/scholen-en-educatie

Spoorwegmuseum
Hoe ziet een dierenambulance er van binnen uit?
Dierenbeschermersspel

De Dierenbescherming

Met hun eigen demonstratie-dierenambulance komt De Dierenbescherming langs op het schoolplein. Ze laten zien wat er bij het werken op de dierenambulance komt kijken. De ambulance is voorzien van demonstratiedieren en de leerlingen mogen zelf meedoen.

Hoe ziet een dierenambulance er van binnen uit? En welke dieren helpen ze? Kan ik ook zelf de dierenambulance bellen? Die vragen kunnen de leerlingen allemaal stellen als de dierenambulance op het schoolplein staat. Dit past natuurlijk perfect bij het Jeelo-project Zorgen voor dieren.

dierenbescherming.nl/in-actie-komen/op-school

Dierenbeschermersspel

De Dierenbescherming vindt het belangrijk dat kinderen respectvol omgaan met dieren. Daarom komen zij graag langs op school. De scholenvoorlichter verzorgt het Dierenbeschermersspel. Al jaren een succesformule in de klas.

dierenbescherming.nl/in-actie-komen/op-school/gastlessen

Het Scheepvaartmuseum

Het scheepvaartmuseum brengt met zijn collectie het verleden tot leven en zet bezoekers aan het denken. Bezoek het museum met de leerlingen, fysiek of live-online.

Aan boord van een VOC-schip ervaren leerlingen pas echt hoe het leven toen was. Zou jij maanden op zo’n schip kunnen meevaren? Wat vind jij van die tijd? Dit is erg passend om te integreren in het Jeelo-project Leren van personen van vroeger.

hetscheepvaartmuseum.nl/bezoek/onderwijs/bo

Bezoek het museum met de leerlingen, fysiek of live-online.
Echte hulpverleners trainen EHBO-vaardigheden bij leerlingen van groep 5 tot en met 8.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis komt langs. Echte hulpverleners trainen EHBO-vaardigheden bij leerlingen van groep 5 tot en met 8. En ze zijn meteen rolmodel voor de leerlingen. De belangrijkste boodschap: Je kunt altijd iets doen.

rodekruis.nl/wat-kun-jij-doen/samen-in-actie/onderwijs/basisonderwijs/ehbo-skills-voor-jou/

De Vlinderstichting

Echte vlinders in de klas? Dat kan met het kweekpakket van De Vlinderstichting. Het pakket bevat levend materiaal met +/- 20 eitjes, 10 rupsen en 5 poppen van koolwitjes. Het pakket is te bestellen van maart tot en met september.

Lukt het de leerlingen de eitjes, rupsen en poppen zo goed te verzorgen dat ze straks prachtige witte vlinders hebben?

vlinderstichting.nl/koolwitjes-in-de-klas/

Echte vlinders in de klas
E-waste race

E-waste race

De E-waste Race maakt leerlingen bewust van de enorme hoeveelheid elektronica die er in omloop is. Iedereen kent het wel: je hebt nog ergens in huis oude elektronica rondslingeren. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om dit weg te brengen. Kijk of jouw gemeente meedoet aan de E-Waste Race. Of organiseer er zelf eentje op school.

Houd een E-Waste race. Verzamel met de leerlingen apparaten die niet meer gebruikt worden, zoals oude telefoontjes en kapotte wekkers.

ewasterace.nl

Qrabbl

Qrabblaars zijn geen gewone leerkrachten. Zij zijn een aanvulling op het curriculum en staan paraat met een lesprogramma gericht op talentontwikkeling. Ze bieden veel leuke activiteiten voor in de klas, die je goed kunt combineren met onze Jeelo-projecten.

Samen Bewegen

Onder leiding van een sportieve Qrabblaar gaan leerlingen werken aan hun conditie en kracht, maar ze worden daarnaast ook uitgedaagd samen te werken op verschillende sportieve vlakken.

qrabbl.nl/jeelo-samen-bewegen 

The bootcamp day

The bootcamp day als schoolbrede opening. Alle groepen gaan onder leiding van sportieve Qrabbelaars ervaring opdoen met verschillende sporten. 

qrabbl.nl/jeelo-the-bootcamp-day               

The big music day

Onder leiding van een muzikale Qrabblaar zetten de leerlingen samen in één dag The Music Show neer. Alle talenten van de leerlingen worden benut. 

qrabbl.nl/jeelo-the-big-music-day

De verf-je-wens-dag

Onder leiding van een creatieve Qrabblaar gaan leerlingen aan de slag om een prachtig kunstwerk te maken bij hun persoonlijke wens. 

qrabbl.nl/jeelo-verf-je-eigen-wens-dag 

Beeldend presenteren

Onder leiding van een creatieve Qrabblaar gaan leerlingen aan de slag met hun eindproduct van een Jeelo-project. Dat kan zijn met textiel, hout, ijzer, lood, verf, steen. Maar denk ook aan digitale kunst, foto en film.

qrabbl.nl/jeelo-beeldend-presenteren               

Muzisch presenteren

Onder leiding van een muzikale Qrabblaar gaan leerlingen aan de slag met hun stem en instrumenten. Denk aan slagwerk, snaarinstrumenten, blaasinstrumenten, maar ook elektronische muziek.

qrabbl.nl/jeelo-muzisch-presenteren

Onder leiding van een sportieve Qrabblaar gaan leerlingen werken aan hun conditie en kracht
The bootcamp day als schoolbrede opening
Onder leiding van een muzikale Qrabblaar zetten de leerlingen samen in één dag The Music Show neer.
aan de slag om een prachtig kunstwerk te maken
Onder leiding van een creatieve Qrabblaar gaan leerlingen aan de slag met hun eindproduct van een Jeelo-project
Onder leiding van een muzikale Qrabblaar gaan leerlingen aan de slag met hun stem en instrumenten.
‘Huur een kip’ is uit hobby en liefde voor kippen ontstaan.

Huureenkip.nl

Bij Huureenkip.nl kun je met een broedpakket alles leren over de cyclus van leven, van ei tot kuiken.

‘Huur een kip’ is uit hobby en liefde voor kippen ontstaan. Zij helpen je bij alles van ei tot ei! Je krijgt een broedmachine, bevruchte eieren, en bakken en voeding voor de kuikens.

Lukt het de leerlingen om kuikentjes uit te broeden? Leuk te combineren met ons Jeelo project Zorgen voor dieren.

huureenkip.nl

Het Verkeerde Beentje

Het Verkeerde Beentje maakt de leukste musicals gebaseerd op kinderboeken.

Schoolbrede musical Een feest van kleur

‘Een feest van kleur’ is geïnspireerd op het prentenboek ‘The great blueness’ van Arnold Lobel. De onderliggende gedachte: Iedereen is welkom, ander kleurtje geen bezwaar. Elke groep heeft een scène. Groep 6 speelt de verbindende lijn. Op het einde van het repetitieproces komt alles bij elkaar.

verkeerdebeentje.nl/musicals/musicals-voor-de-hele-school/een-feest-van-kleur/

Schoolbrede musical Een feest van smaak

Een musical over de schijf van 5. De ruimtewezens hebben voedsel waar alle voedingsstoffen in zitten. Maar hoe is dat hier op aarde geregeld? Elke groep heeft een scène. Groep 6 of 7 speelt de verbindende lijn. Op het einde van het repetitieproces komt alles bij elkaar.

verkeerdebeentje.nl/musicals/musicals-voor-de-hele-school/een-feest-van-smaak/

‘Een feest van kleur’ is geïnspireerd op het prentenboek ‘The great blueness’ van Arnold Lobel.
Een musical over de schijf van 5.
Ondanks veel actuele voorlichting eten de meeste kinderen onvoldoende gezond voedsel.

GrowWizzKid

Ondanks veel actuele voorlichting eten de meeste kinderen onvoldoende gezond voedsel. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelf kweken resulteert in het beter eten van groenten! Om gezonde voeding op uitdagende en prikkelende manier structureel in het onderwijs aan te bieden, is er GrowWizzKid.

Voor het Jeelo-project Omgaan met natuur heeft GrowWizzKid de activiteit Maatwerk Moestuinieren ontwikkeld.

Begin maart ontvang je pootaardappels en een uitgebreide zadenset van groenten en (eetbare) bloemen om uit te kiezen. Of om gewoon allemaal te kweken! Van maart tot en met juli ontvang je digitale (k)weekbegeleiding. Op afstand kweekt Growwizzkid met jou mee. Dat laten ze zien op foto’s, ook als het door het weer of door beestjes wat minder goed gaat! De kweekbegeleiding is afgestemd op het actuele weer en bevat tips voor de weekenden en vakanties.  Ook leer je hoe je eenvoudig een broeikasje maakt en de oogst kan verwerken en eten. Geen groene vingers? Die kweek je samen met Growwizzkid!

Lukt het de leerlingen om lekkere en gezonde groenten te kweken? 

growwizzkid.nl/moestuinproject-jeelo/

Molukse voetstappen

Molukse Voetstappen is een online kennisbank waar iedereen, met en zonder Molukse roots, terecht kan voor educatief materiaal en inspirerende informatie over de gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis, Molukse cultuur en erfgoed.

Er wonen in Nederland best veel mensen van Molukse afkomst. Wanneer kwamen de eerste Molukkers naar Nederland? Waarom zijn ze gekomen? En wist je dat onze gezamenlijke geschiedenis al meer dan 400 jaar oud is? Over dit onderbelichte deel van de Nederlandse geschiedenis leren de leerlingen in de juniorcolleges van Molukse Voetstappen. Leerlingen ontdekken dat ‘geschiedenis’ altijd bestaat uit meerdere verhalen en verschillende perspectieven. En dat inzicht draagt bij aan het begrijpen van onze huidige multiculturele samenleving.

moluksevoetstappen.nl

Molukse Voetstappen is een online kennisbank waar iedereen, met en zonder Molukse roots, terecht kan voor educatief materiaal
Ieder jaar vindt het NK Tegelwippen plaats. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter- of geveltuin.

NK Tegelwippen

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Doe mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.

Ieder jaar vindt het NK Tegelwippen plaats. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter- of geveltuin. Gemeenten in heel Nederland gaan de strijd met elkaar aan.

Ga met je school meedoen. Wip een tegel en plant een plant, struik of boom. Zo zorg je voor meer groen.

nk-tegelwippen.nl/

This Is Nowa

NoWa staat voor No Waste. Nowa creëert sieraden van goud en zilver dat gerecycled is uit oude telefoons. Dus van Trash to Treasure. Mooi om hieraan bij te dragen met je leerlingen om het bewustzijn hierover te vergroten.

Goud zoeken in je mobiel

Een workshop van Nowa. Eerst het verhaal over mobiele telefoons, goud en het belang van recycling, dan een interactieve quiz, om daarna met een schroevendraaiersset op zoek te gaan naar echt goud.

thisisnowa.com/pages/workshops

Nowa creëert sieraden van goud en zilver dat gerecycled is uit oude telefoons.
Maak samen een videoclip.

Xapp

Xapp maakt podium- en beeldproducties. Specialisatie: producties waarbij kinderen & jongeren de doelgroep zijn of er een belangrijke rol spelen.” Ze hebben ook educatie projecten op gezet voor het basisonderwijs:

Professionele videoclip

Maak samen een videoclip. Een mooie ervaring waarin heel duidelijk beroep wordt gedaan op de competentie Muzisch presenteren van leerlingen. De hele groep speelt mee de clip. Er wordt ongeveer een ochtend gefilmd met professionele apparatuur.

Jullie gaan een echte videoclip maken over het project. Jullie zijn acteur in jullie eigen film. Een filmmaker helpt jullie daarbij.

basisschoolproject.nl/filmproject-xapp/