Geïntegreerd taalonderwijs

Tijdens de projecten passen de leerlingen heel veel lees- en taalvaardigheden toe. In 2016 verscheen het inspectierapport ‘Wereldoriëntatie en Taal is win-win’. Vanaf dat moment is Jeelo de projecten nog verder gaan versterken en aanvullen op het gebied van lezen en taal. Door met Jeelo te gaan werken speel je ook meteen in op de nieuwe doelen Nederlands van het SLO waarin ook gevraagd wordt om lezen en taal te integreren in andere leergebieden.

Wanneer je met Jeelo werkt, versterk je standaard je methode taal, doordat schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid verweven zitten in alle projecten. Als je op je school meer dan de ‘basistijd’ investeert in Jeelo kun je ook begrijpend lezen, woordenschat, spreken en schrijven en taalinzicht met Jeelo doen. Bij Jeelo is dat namelijk geïntegreerd binnen de methode wereldoriëntatie.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het cursorische deel van taal op jouw school met Jeelo aan te bieden. Jeelo biedt namelijk ook Spelling, Grammatica en Leren lezen. Door dit ook met Jeelo aan te bieden naast wereldoriëntatie, zorg je ervoor dat je minder losse methodes op school hebt en nog meer stof samenhangend aanbiedt, waardoor de leerlingen de stof makkelijker tot zich kunnen nemen. Ook hoeven de leerkrachten zich minder methodes eigen te maken, want ook de methodes spelling en grammatica én leren lezen kun je dan laten vallen.

Woordenschat

Jeelo heeft 12 maatschappelijk relevante projecten voor groep 1-8. Uitbreiding van woordenschat staat hierbij centraal. Veel scholen werken met een woordenlijst, en zoeken daar content bij. Bij Jeelo is het omgekeerd: de projecten vormen de context en binnen deze context komen allerlei begrippen aan de orde. Jeelo ziet woordenschat dan ook als het hebben van kennis van de wereld en niet als apart vak.

Binnen ieder project zijn er projectwoorden vastgesteld. Voor ieder projectwoord worden er een afbeelding, een definitie en voorbeelden gegeven. Alle definities zijn ingesproken.

Ambulance   Woord ambulance

Door de verschillende werkvormen in de projecten worden de projectwoorden constant door de leerlingen op allerlei manieren gebruikt. Ze komen ze tegen in teksten, ze gebruiken ze bij discussies aan de hand van denkvragen en ze passen ze toe in praktische opdrachten. Op deze manier sluit het woordenschatonderwijs nauw aan bij de inhoud van de projecten, want zo oefenen leerlingen woorden binnen een context. De woorden zijn op dat moment nodig. Leerlingen oefenen dus niet alleen woorden, maar ze gebruiken die woorden ook meteen actief als zij werken aan hun projectresultaat. Op deze wijze beklijven de woorden beter.

Voor groep 1 en 2 zijn de 3000 woorden van de BAK-lijst (LOGO) in Jeelo verwerkt in verhalen, hoeken, woordplaten en spelletjes. Daarnaast biedt Jeelo nog extra woorden die nodig zijn voor de leerdoelen van de projecten.

woordenlijst

Wil je je losse methode woordenschat vervangen door Jeelo? Dan is er wel nodig iets meer tijd dan 5-8 uur aan Jeelo te besteden. Bij 8-15 uur per week Jeelo kun je zowel woordenschat als spreek- en schrijfvaardigheid én taalinzicht vervangen door Jeelo.

Begrijpend spreken en schrijven

Schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid zitten verweven in alle projecten van Jeelo. Tijdens de projecten oefenen de leerlingen hun mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden binnen de context van het project. Ze gaan bijvoorbeeld een brief schrijven aan de burgemeester over een gevaarlijk kruispunt bij de school. Ze maken een rap over eerlijke handel. Of ze ordenen informatie in een woordweb.

woordweb

Daarmee kun je dus je methode taal versterken. Besteed je net wat meer tijd aan Jeelo, dus geen 5-8 uur per week, maar 8-15 uur per week? Dan kun je zowel spreek- en schrijfvaardigheid als woordenschat en taalinzicht vervangen door Jeelo.

Spelling en grammatica

Leerlingen passen in de projecten van Jeelo constant taalvaardigheden toe en werken aan hun taalattitude. Voorwaarde hiervoor is uiteraard dat de leerlingen correct kunnen spellen en goed opgebouwde zinnen kunnen maken. Dit technische onderdeel (spelling en grammatica) komt aan de orde in het cursorische deel.

Kortom

Bij Jeelo is een groot deel van het taalonderwijs dus compleet geïntegreerd in de projecten. Daarvoor is het wel nodig dat je 8 tot 15 uur in de week aan Jeelo besteedt. Het cursorische deel, dus spelling en grammatica biedt Jeelo ook aan. Als je dit ook met Jeelo doet, kun je de losse taalmethodes laten vallen en bied je alles geïntegreerd aan met Jeelo.

Wil je meer informatie hierover? Laat het ons weten.