Methodes
Jeelo biedt een methode voor wereldoriëntatie, maar wel met heel veel extra’s. Als je Jeelo inzet op jouw school dek je daarmee niet alleen de zaakvakken af, maar ook al veel van lezen, taal en rekenen. Dat zit namelijk voor een groot deel geïntegreerd in Jeelo wereldoriëntatie. Hoe meer Jeelo-tijd je school heeft, hoe meer je geïntegreerd aan kunt bieden en hoe minder losse methodes je nodig hebt.
Wereldoriëntatie
Wereldoriëntatie is een belangrijk onderdeel van het basisonderwijs in Nederland. Het omvat vakken waarbij leerlingen leren over de wereld om hen heen, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek, maar ook vakken die gaan over maatschappij en burgerschap.
Maar hoe geef je dit veelomvattende vakgebied op een inspirerende en effectieve manier vorm binnen de school? Met Jeelo!
Ontdek hoe je als basisschool met Jeelo invulling kunt geven aan wereldoriëntatie en welke mogelijkheden er zijn om leerlingen écht te laten leren door te ervaren. Lees meer.
Burgerschap
Sinds 1 augustus 2021 is er een nieuwe wet burgerschapsonderwijs voor basisscholen en middelbare scholen. In deze nieuwe wet staat dat leerlingen moeten leren over de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Het gaat daarbij niet alleen om kennis, maar ook om het ontwikkelen van de competenties die daarbij horen, zoals leren debatteren, omgaan met mensen die anders denken en je eigen mening vormen.
Eind 2024 zijn er bij het SLO 6 conceptkerndoelen voor burgerschap verschenen. Jeelo biedt 12 projecten aan, die allemaal gaan over maatschappelijk relevante onderwerpen. In die 12 projecten zijn deze conceptkerndoelen compleet verweven. In de projecten zijn ook 14 deugden verweven. Want volgens de Onderwijsraad kunnen de grote waarden van onze democratische rechtstaat het best worden overgedragen door de “kleine deugden” ervan te leren. Lees meer.
Heb je (nog) niet de ruimte of tijd om met de complete methode wereldoriëntatie van Jeelo aan de slag te gaan? Dan is er ook de mogelijkheid om alleen de methode burgerschap af te nemen, zodat je de kerndoelen burgerschap kunt verwerken in je eigen onderwijs. De methode burgerschap van Jeelo bestaat uit 4 projecten, waarmee je de kerndoelen burgerschap van het SLO compleet afdekt.
Digitale geletterdheid
Digitale geletterdheid is veelomvattend. Vaak wordt ermee bedoeld het geheel van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
Elk project leent zich ervoor om stil te staan bij digitale geletterdheid. Digitale middelen zijn onmisbaar bij de uitvoering van de projecten van Jeelo. De leerlingen hebben deze vaardigheden nodig om tot een goed projectresultaat te komen. Digitale geletterdheid is zo een rode draad door alle projecten.
Op dit moment zijn we aan het kijken of we ook een losse methode digitale geletterdheid kunnen bieden.
Lezen en taal met Jeelo
Tijdens de projecten passen de leerlingen heel veel lees- en taalvaardigheden toe. In 2016 verscheen het inspectierapport ‘Wereldoriëntatie en Taal is win-win’. Vanaf dat moment is Jeelo de projecten verder gaan versterken en aanvullen op het gebied van lezen en taal.
Leerlingen lezen dus altijd betekenisvol binnen het project. Daardoor kun je dus ook de volgende methodes door Jeelo vervangen:
- Woordenschat
- Begrijpend lezen
- Spreek- en schrijfvaardigheid
- Taalinzicht
Belangrijk is dan wel dat je meer tijd op het rooster plant voor Jeelo. Denk aan 8 tot 15 uur per week, afhankelijk van welke methodes je allemaal wilt vervangen. Je speelt zo meteen in op de nieuwe doelen Nederlands van het SLO waarin ook gevraagd wordt om lezen en taal te integreren in andere leergebieden.
Geïntegreerd lezen
Voor het leesonderwijs op jouw school kun je dus de Jeelo-projecten gebruiken. Hiermee sluit je aan bij de natuurlijke nieuwsgierigheid van de leerlingen. De leerlingen werken toe naar een projectresultaat en lezen daarvoor allerlei bronnen die hen kunnen helpen bij het projectresultaat. Het lezen van de bronnen verdiept hun kennis over het onderwerp en verrijkt hun woordenschat.
Het geïntegreerd lezen met Jeelo bestaat voor groep 1 t/m 8 uit drie onderdelen:
1. Begrijpend lezen (Bronnen gebruiken)
2. Technisch lezen (Leren lezen)
3. Begrijpend en technisch lezen (Vrij lezen)
Geïntegreerd taalonderwijs
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het cursorische deel van taal op jouw school met Jeelo aan te bieden. Jeelo biedt namelijk ook Spelling, Grammatica en Leren lezen. Door dit ook met Jeelo aan te bieden naast wereldoriëntatie, zorg je ervoor dat je minder losse methodes op school hebt en nog meer stof samenhangend aanbiedt, waardoor de leerlingen de stof makkelijker tot zich kunnen nemen. Ook hoeven de leerkrachten zich minder methodes eigen te maken, want ook de methodes spelling en grammatica én leren lezen kun je dan laten vallen. Lees meer.
Engels
Jeelo heeft voor elk project en elke bouw een aantal eenheden vertaald en ingesproken in het Engels. Hiermee kun je het cursorische deel van Engels op je school versterken.
Rekenen
Veel kinderen én volwassenen denken bij rekenen alleen aan sommen maken op school. Maar bij het opzetten van een bedrijfje in Jeelo bijvoorbeeld ben je niet alleen bedragen aan het optellen, maar denk je ook na over kosten en baten, over voorraden, over een goede prijs voor een product en over een planning in de tijd. Dat valt allemaal onder rekenen!
Met de 12 projecten wereldoriëntatie van Jeelo kun je je rekenmethode versterken door bijvoorbeeld rekenspellen en rekencasussen aan te bieden die passen bij de projecten. Rekenen in context dus. Hierbij werken de leerlingen samen. Ze zoeken samen naar oplossingen. Dat motiveert. Ze gebruiken daardoor regelmatig rekentaal en krijgen meer inzicht in verschillende oplossingsstrategieën.
In het cursorische deel leren de leerlingen stap-voor-stap rekenen met rekentrainers. Die zijn klaar tot en met groep 6; voor groep 7 en 8 zijn ze nog in ontwikkeling. Ook hier willen we heel graag alle groepen aan kunnen bieden, zodat ook deze losse methode kan vervallen.
Welke methodes kun je uiteindelijk met Jeelo vervangen?
Hieronder kun je zien welke losse methodes je kunt vervangen als je met de wereldoriëntatie methode van Jeelo gaat werken. Je kunt zelf kiezen hoeveel uur je Jeelo in wilt zetten op school en dus ook hoeveel methodes je geïntegreerd aan wilt bieden en welke losse methodes je daardoor uiteindelijk kunt laten vallen.